Серія телепередач у рубриці «У фокусі подій», які відомі телеглядачам як «Історичні четверги», знову розпочалися в телестудії «Ільдана» в лютому. Ініційовані вони викладачами навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Зустрічі на телеканалі із відомими істориками, краєзнавцями, дослідниками історії рідного краю присвячені висвітленню життя й діяльності відомих і призабутих постатей видатних земляків.

Розпочав цикл передач доктор історичних наук, професор Анатолій Чабан. Він розповів про якісні зміни у науковій, навчальній діяльності, виховному процесі, які відбулися останнім часом в Черкаському національному університеті та інституті міжнародних відносин, історії та філософії зокрема.

Першим у переліку великих постатей Черкащини у телепередачі постав Михайло Максимович, який був представлений у репринтному перевиданні його книги 1827 року «Українські пісні». Упорядники видання — Тетяна Калиновська й Анатолій Чабан, який є автором післямови. Книга побачила світ у видавництві «Вертикаль» (видавець Світлана Кандич) за підтримки департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської обласної державної адміністрації.

У збірці опубліковано 127 українських пісень з авторською передмовою Михайла Максимовича, коментарями та словником. Ця книга справила визначальну роль на розвиток української культури, зокрема, на пісенне мистецтво України, творчість композиторів та виконавців.

У передачі прозвучали окремі фрагменти пісень зі збірника «Українські пісні, зібрані Михайлом Максимовичем». Анонсовано, що перші презентації книги відбудуться в селі Богуславець Золотоніського району — на батьківщині Михайла Максимовича, а також у науковій бібліотеці імені Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, що носить його ім’я.

Запрошуємо переглянути відеосюжет «У фокусі подій» ТРК «Ільдана»:

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії