Польовий археологічний сезон у розпалі. Про це свідчать і результати роботи проблемної групи «Богдан» кафедри археології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на території резиденції та усипальниці гетьмана у с. Суботів.

Пошуки ведуться у контексті створення Національного Пантеону. До цього закликали у своєму зверненні учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції, яка відбулась у Києві 8 липня 2019 року. Активну участь взяв у цьому науковому заході взяв завідувач кафедри археології ЧНУ ім. Б. Хмельницького професор Анатолій Морозов.

Завдяки енергійним зусиллям керівника Центру археологічних досліджень університету, кандидата історичних наук Андрія Касяна, студентів-археологів Віталіни Постоєнко, Богдана Шкаліберди, В’ячеслава Соколова виявлено чисельні фрагменти оздоблення палацу Богдана Хмельницького у Суботові.

На черзі масштабні археологічні роботи з напівінвазійного уточнення місця упокоєння Богдана Хмельницького в Іллінській церкві.

Докладно матеріали пошуків будуть оприлюднені на традиційній ХІ Всеукраїнській конференції «Українська козацька держава: витоки та шляхи історичного розвитку», яку ЧНУ ім. Б. Хмельницького разом із провідними науковцями України проводитиме у вересні 2019 року.

 

Кафедра археології та спеціальних галузей історичної науки