Розвиток вузівської науки, зокрема природничих напрямів, є важливою складовою розбудови високотехнологічної економіки і суспільно-економічного успіху держави. Тому Міністерство освіти і науки України приділяє значну увагу стану дослідницької бази університетів та докладає зусиль для її розвитку.

Зокрема, у 2018 році МОН України було прийнято рішення про створення на засадах експерименту на базі провідних університетів кількох областей України спеціальних осередків експериментальних досліджень — центрів колективного користування науковим обладнанням (ЦККНО). Згодом, кільком університетам були виділені державні кошти для придбання сучасного обладнання.

Цьогоріч у листопаді відбулася нарада проректорів ряду університетів України, присвячена питанню функціонування існуючих ЦККНО та розвитку їх мережі. Це представницьке зібрання проходило у головному корпусі Київського університету біоресурсів під головуванням першого заступника міністра освіти Юрія Полюховича, за участі заступника міністра з питань наукової діяльності Єгора Стадного та ряду працівників міністерства.

Серед 25 університетів, запрошених для доповідей, була і делегація Черкаського національного університету на чолі з проректором з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергієм Корновенком. У виступі аудиторія була поінформована про роботу навчально-наукового центру фізико-хімічних досліджень ЧНУ. Презентовані плани на майбутній розвиток матеріально-технічної бази. Форматом заходу були передбачені т. з. «листи підтримки», що засвідчують рівень співпраці університету з академічними установами та науковими колективами інших університетів. Черкаський проєкт отримав «листи підтримки» від провідних наукових інститутів НАН України, зокрема, Інституту металофізики НАН України ім. Г. В. Курдюмова, Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона, а також низки відомих закордонних наукових центрів, з якими співпрацює наукова група професора А. М. Гусака.

Тож, у цілому, участь ЧНУ у такому представницькому загальнонаціональному заході стала гарним приводом оцінити власні позиції та засвідчила достойне місце ЧНУ серед ЗВО України в області експериментальних наукових досліджень.

ННЦ фізико-хімічних досліджень