Українському виборцеві присвятили засідання науково-практичного круглого столу «Сучасний виборець: правовий, соціологічний, психологічний та політичний виміри».

Проведення заходу ініціювали експерти Центру аналітичних досліджень «Прагма» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. На підставі 9 соціологічних досліджень, проведених «Прагмою», оцінювалося політичне обличчя Черкащини, основні тенденції та зміни, які сталися з електоратом за останні роки.

Серед доповідачів — знані науковці, політологи, соціологи, психологи, правники, громадські й політичні діячі.

Відкриваючи засідання, ректор університету та керівник «Прагми» Олександр Черевко відзначив якісність досліджень, проведених експертами Центру аналітичних досліджень.

— Соціологічні дослідження, які ми проводили, підтверджувалися надалі і результатами виборів до місцевих рад, і результатами першого туру президентських виборів. Гадаю, що такі дослідження можна враховувати в роботі, вибудовувати політичну стратегію.

Олександр Володимирович, опираючись на матеріали «Прагми», проаналізував настрої жителів Черкащини. Зокрема, відзначив їхнє позитивне ставлення до НАТО (58% населення), до євроінтеграції (62%), до автокефалії української церкви (54%).

Окремо зупинився на ставленні до збройного конфлікту в Україні, зауваживши, що такі конфлікти виникли в багатьох країнах колишнього соцтабору. Усі вони тривають десятиліттями і не залежать від персоналій очільників держав, бо є елементами загального геополітичного інтересу країни з імперськими амбіціями — Росії, переконаний Олександр Володимирович.

Як змінилися настрої виборців Черкащини за роки незалежності, розглянув у своєму виступі завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, експерт із соціально-політичних питань центру аналітичних досліджень «Прагма» Віталій Масненко. Він зробив певні прогнози щодо перетікання голосів виборців у другому турі президентських перегонів.

Про здобутки та помилки команди Президента України Петра Порошенка говорив Сергій Рубан, керівник Черкаської міської організації партії БПП «Солідарність».

Про правові аспекти президентської, парламентської кампанії та виборів до місцевих рад йшлося у виступі Василя Мойсієнка, першого проректора Черкаського національного університету, заступника керівника «Прагми» з аналітичних питань.

Свій погляд на стратегію ведення кампанії з виборів до парламенту висловив Василь Корнієнко, заступник голови Черкаської обласної партійної організації Аграрної партії України.

Інна Кукуленко-Лук’янець, завідувач кафедри педагогіки і психології ЧНУ, експерт із суспільно-політичних питань «Прагми» розглянула електорат через призму теорії поколінь.

Про електоральні настрої і формування свідомого виборця в студентському середовищі говорив докторант Черкаського національного університету Сергій Шамара.

Свою точку зору на проблематику висловили науковці ЧНУ: завідувач кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології, експерт із суспільно-політичних питань Центру «Прагма» В’ячеслав Шарий, викладач кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології Олександра Дем’яненко, кандидат політичних наук, доцент кафедри державної служби, публічного управління та політології Олег Іщенко.

До дискусії долучився також Араїк Мкртчян, приватний підприємець, депутат Черкаської міської ради VI, VII скликання.

Учасники круглого столу обговорювали особливості президентської кампанії-2019, спільно шукали відповіді на проблемні питання. Разом прийшли до висновку, що в Україні відбуваються демократичні процеси і що молодь активно включилася у виборчий процес.

Підсумовуючи сказане, ректор Олександр Черевко висловив свою думку стосовно виборів.

— Найвища цінність — це життя людини. Щоб її забезпечити, потрібно мати свою державу, свою мову. Думайте і сповідуйте справжні цінності! — наголосив він.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького