Зустріч «Найбільший урок у світі» відбулася в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького 24 лютого. Подія складалася з двох частин — інтерактивної лекції «Що я знаю про Цілі сталого розвитку та чому це важливо?» і практикуму «Моя особиста імплементація Цілей сталого розвитку». 

«Найбільший урок у світі» організувала й провела викладачка кафедри початкової освіти, координаторка Центру гендерної освіти Наталія Байдюк. У заході взяли участь викладачі кафедри початкової освіти та студенти спеціальностей «Початкова освіта» та «Соціальна робота».

На визначальній ролі освіти та необхідності проведення «Найбільших уроків у світі» у закладах освіти різного рівня наголошували запрошені експерти: Ганна Бабкова, регіональна координаторка Програми розвитку ООН з досягнення Цілей сталого розвитку у Черкаській області, Маїна Кулик, голова Міжнародного благодійного фонду «Небайдужі», Леся Валяєва, голова Черкаської обласної громадської організації «Життя без бар’єрів», радниця голови ОДА з питань інклюзії та дотримання прав людей з інвалідністю, Людмила Проценко, керівник відокремленого підрозділу громадської організації «Україна без тортур».

Із вітальним словом до присутніх звернувся директор навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва Тимофій Десятов.

Студенти, викладачі й експерти спільно працювали над формуванням кола проблем, важливих для людства, добирали відповідні Цілі сталого розвитку та завдання, передбачені Цілями, досягнення яких допоможе їх розв’язати та забезпечить сталий розвиток людства. Кожен із присутніх склав особистий план імплементації Цілей сталого розвитку, визначивши індивідуальні зобов’язання. Так, серед найбільш важливих Цілей присутні вказали: ціль №3 «Міцне здоров’я і благополуччя», ціль №4 «Якісна освіта», ціль №8 «Гідна праця та економічне зростання», ціль №13 «Боротьба зі зміною клімату».

Серед особистих зобов’язань, над якими студенти готові розпочати працювати вже зараз — раціональне використання природних ресурсів, сортування сміття, протидія проявам дискримінації та насильства у суспільстві, профілактична робота з дітьми та молоддю щодо шкідливості тютюнопаління, пропаганда профілактичних щеплень.

Нагадаємо, акція «Найбільший урок у світі», якій було присвячено зустріч, започаткована в 2017 році за ініціативи ЮНІСЕФ. Міжнародний дитячий фонд ООН закликає волонтерів, вчителів та директорів шкіл приєднатися до «Найбільшого уроку у світі», розповідати дітям про Глобальні цілі сталого розвитку, прийняті Генеральною асамблеєю ООН, а також про та права дитини.

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва