Про нові спеціальності у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького журналістам видання «Прочерк» розповів перший проректор Василь Мойсієнко.

Деталі спілкування читайте в інтерв'ю.

—Стратегія ліцензування нових спеціальностей зумовлена потребами ринку, – пояснює Василь Мойсієнко.

Таким чином, з нового навчального року в Черкаському національному університеті вперше відбудеться набір студентів на спеціальність «Медицина» галузі знань «Охорона здоров’я».

—  Маючи належний кадровий склад та враховуючи потребу області в лікарях, ми вирішили започаткувати цю спеціальність, — зазначає перший проректор.

З нового навчального року студенти зможуть здобувати освіту за новими спеціальностями, запровадженими у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького та Черкаському державному технологічному університеті

Студенти матимуть можливість навчатися в клінічних відділеннях лікувальних комунальних закладів, зокрема, Черкаського обласного онкологічного диспансеру та Черкаської обласної лікарні. Випускники зможуть працювати в закладах охорони здоров’я.

Для вступу потрібно мати сертифікати ЗНО з української мови та літератури, біології або хімії та фізики або математики.

Також цього року започатковано нову спеціальність «Агрономія» галузі знань «Аграрні науки та продовольство».

— Агроном в інтерпретації Черкаського національного – це фахівець, який окрім базових агрономічних знать отримує також і менеджерську підготовку, має знання у сфері IT, тобто це фахівець сучасного ґатунку, — зазначає Василь Миколайович.

Для запровадження спеціальності Черкаський національний університет уклав договори про співпрацю з такими підприємствами як: «Інститут здоров’я рослин» та «Фабрика агрохімікатів» групи компаній UKRAVIT, Черкаська державна сільськогосподарська дослідна станція ННЦ «Інститут землеробства НААН», Черкаська філія державної установи «Інститут охорони ґрунтів», аграрні підприємства групи компаній «Надія» – «Золотоніські сади», «Золотоніський бекон», ПП «Крупське», СТОВ «Степанки».

Сертифікати ЗНО, які необхідні абітурієнту для вступу: перший — українська мова та література; другий — біологія або історія України, третій — біологія або математика. Набір буде здійснюватися як за денною, так і за заочною формами навчання. Навчання триватиме 4 роки.

Крім того, Черкаський національний університет отримав ліцензію для підготовки бакалаврів зі спеціальності 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності» галузі знань 02 «Культура і мистецтво».

«Спеціальність дає можливість готувати фахівців у організації соціально-культурних заходів», — говорить перший проректор.

Для вступу на цю спеціальність необхідно мати сертифікати ЗНО з української мови та літератури, математики та географії, або іноземної мови.