Радіодиктант національної єдності написали викладачі й студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. У День української писемності та мови текст диктанту прозвучав на хвилях та на різних платформах першого каналу Суспільного радіо UA: Українське радіо. Прочитав його відомий мовознавець Олександр Авраменко.

До патріотичної акції щороку долучаються всі інститути і факультети, студентські ради, ректорат та колектив наукової бібліотеки ЧНУ. Пишуть диктант у навчальних аудиторіях, читальному залі та в робочих кабінетах, аби відчути себе єдиними з українцями всього світу та перевірити власну грамотність.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/radiodyktant.html#sigProId19aa3500fc

Наукова бібліотека ім. М. Максимовича 

Цьогоріч диктант особливий тим, що потребував знання нового правопису. Тема диктанту — українська писемність та усне мовлення з давніх-давен і до сьогодні.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/radiodyktant.html#sigProId630e65086e

Психологічний факультет

Валерія Єфименко, другокурсниця ННІ іноземних мов, каже:

— Мені сподобалося писати радіодиктант. Зі школи люблю українську мову, люблю писати диктанти, мала за них гарні оцінки і думаю, що сьогодні теж впоралася. На моє переконання, кожна людина, яка себе поважає і вважає громадянином України, повинна уміти висловлювати свої думки і через слова, і на папері. Тобто ми всі повинні бути грамотними. І цей диктант допоміг мені згадати правила, у тому числі про застосування ком, двокрапок тощо.

Дівчина зізнається, що не дуже знайома з новим українським правописом, але їй здалося все знайомим, було зрозумілим і доступним.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/radiodyktant.html#sigProId011d46b079

ННІ іноземних мов

Яна Кирстя, третьокурсниця ННІ економіки та права, говорить:

— Диктант виявився неважким. Думаю, що у мене є кілька помилок, але не все можна зробити ідеально. Такі диктанти проводити потрібно, адже так ми відчуваємо єдність нашого народу і водночас перевіряємо свою грамотність.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/radiodyktant.html#sigProIdf6d03b4606

ННІ економіки і права

На думку кандидата хімічних наук, доцента кафедри хімії та наноматеріалознавства ННІ природничих та аграрних наук Юлії Шафорост, диктант цього року цікавий за змістом.

— Чи важко було писати? Ні, але були певні моменти, над якими потрібно було поміркувати. У цілому думаю, що написала його вдало. І проводити такі акції потрібно, адже це нас об’єднує і допомагає краще пізнати нашу мову.  

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/radiodyktant.html#sigProIda0f795dfe7

 ННІ природничих та аграрних наук

Для Ярослава Ніколенка, першокурсника ННІ ІНФОТЕХ, радіодиктант — це, передовсім, саморозвиток:

— Я перевірю свої знання, побачу прогалини, з’ясую, над чим мені треба працювати, зможу вдосконалитися в майбутньому.

Хлопець розповів, що новий правопис намагається вивчати, але там доволі багато цікавих нових слів, написання яких для нього трохи складне.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/radiodyktant.html#sigProIdb86171d2b4

ННІ ІНФОТЕХ

 

Дар’я Загребельна, першокурсниця факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем, вважає, що для неї це можливість покращити знання з української мови і дізнатися, які вона допускає помилки в сучасному мовленні, та виправляти їх надалі.

— Такі диктанти писала постійно. І новий український правопис поступово вивчаю. Взагалі, треба вивчати свою мову.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/radiodyktant.html#sigProId5af5a9262f

ФОТІУС

Проректор з освітньо-виховної та іміджевої діяльності Галина Гаврилюк показує свої диктанти, які в День української писемності пише щороку та згадує їхню тематику.

— Диктанти пишу постійно, для себе. Це хвилююче відчуття, коли розумієш, що ці слова зараз лунають по всьому світу, — говорить Галина Миколаївна.

 

 

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/radiodyktant.html#sigProId22b51df760

Перший проректор Василь Мойсієнко писав радіодиктант разом зі студентами й викладачами ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/radiodyktant.html#sigProId0208614ed6

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії

 

— З ностальгією пригадую перші радіодиктанти, — каже Василь Мойсієнко. — Тоді їх ініціювали викладачі ННІ української філології та соціальних комунікацій. Нині ж це загальноуніверситетський захід, до якого долучаються не лише студенти, а й працівники університету. Ми не ставимо собі за мету відсилати написане на перевірку — це роблять лише ті, хто бажає. Але побіжний самоаналіз засвідчує підвищення загального рівня грамотності та зростання інтересу до рідної мови. Цей рік особливий тим, що в університеті, як і в Україні, впроваджується новий український правопис. Тому це ще й зріз для визначення рівня розуміння і сприйняття цих новацій.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/radiodyktant.html#sigProIda6b23d1cc8

ННІ української філології та соціальних комунікацій

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/radiodyktant.html#sigProId99353a8e16

ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я

Ректор університету Олександр Черевко переконаний, що такі акції об’єднують небайдужих до української національної ідеї.

— Важливо знати, вивчати українську, говорити українською і пам’ятати, що рідна мова — це те, що нас ідентифікує, це складова нашої національної ідеї та запорука миру в нашій державі, — переконаний він.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій Ліна Іванова, ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, психологічний факультет