Проректор із наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Сергій Корновенко відвідав на запрошення доктора наук кафедри історії Міхала Шмігеля Університет імені Матея Бела (м. Банська Бистриця, Словаччина).  

Метою візиту стало налагодження відносин між Черкаським національними університетом і Університетом імені Матея Бела.

— Словаччина — це країна університетів. Під час візиту відбулося декілька зустрічей із керівництвом філософського факультету та проректорами. Результативними стали зустрічі з проректором із наукової роботи Александрою  Бітушіковою та проректором із міжнародної діяльності Катаріною Хованцовою. Разом  ми обговорили спільні питання, які потребують вирішення. Це налагодження партнерських відносин, академічна мобільність викладачів і студентів. Обговорили також питання щодо укладання меморандуму про співпрацю між нашими закладами вищої освіти. Університет Матея Бела за власної ініціати зробив запит до Брюсселя (Бельгія) з проханням виділити для ЧНУ ім. Б. Хмельницького фінансування за програмою ERASMUS+. Крім цього, ми обговорили програму семестрового стажування для наших студентів,  — розповідає Сергій Корновенко.

Під час зустрічі також ішлося про розвиток програми «Подвійний диплом» та про участь у спільних міжнародних конференціях.

Сергій Валерійович зазначає, що наступний етап перемовин відбуватиметься на рівні ректорів університетів. Зокрема, мова йтиме про науковий обмін студентів і викладачів. У планах — відкриття на базі ЧНУ імені Богдана Хмельницького культурного центру, що сприятиме вивченню словацької мови. Університет звернеться з клопотанням про це до посольства Словаччини.

— Мова навчання у закладах вищої освіти Словаччини — словацька, незалежно від громадянства. Тому, якщо ми плануємо організувати студентські обміни і стажування, потрібно створити умови, щоб наші студенти опанували іноземну мову та мали можливість проходити стажування в одному з кращих європейських університетів, — зазначає Сергій Корновенко.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького