Спорт — це здоров’я, сила і витривалість. Спорт — це перемоги і підкорення нових вершин. Про робочі будні найспортивнішого інституту Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, про виховання чемпіонів і шанування традицій читайте в проекті «Один день із життя інституту, факультету».

8 година ранку. На порозі корпусу №4 нас зустрічає директор навчально-наукового інституту фізичної культури, спорту та здоров’я Леонід Нечипоренко. Після його традиційного вітання «доброго здоров’я» ми вирушаємо на екскурсію.

 Заходимо в спортивний зал. Зараз тут проходить тренування з футзалу. Навчає спортсменів провідний фахівець кафедри спортивних ігор Роман Халявка.

Викладач каже, що зараз спортсмени готуються до Всеукраїнської літньої олімпіади. Розповідає тренер і про досягнення своїх вихованців:

 — Наші футболісти — учасники всеукраїнських, обласних і місцевих змагань. Більшість студентів є професійними гравцями. Вони грають за команди місцевого й обласного рівнів, є футболістами відомого в області футбольного клубу «Черкащина-Академія». Особливо пишаємося і нашим Артемом Довбиком, який став чемпіоном Данії й підписав контракт з відомим данським футбольним клубом.

 

Відвідавши тренування з футзалу, йдемо далі. Наступний пункт нашої екскурсії — тренажерний зал. Він зустрічає нас ритмічною музикою і щирим сміхом. Заняття проходять під керівництвом викладачів, які не тільки слідкують за дотриманням техніки безпеки, а й надають студентам професійні поради та настанови. Саме тут ми знайомимося зі срібним призером Кубка світу з армспорту Олегом Даніловим. Спортсмен розповідає нам про свою нагороду:

—   Досягнення такого результату — це постійна робота над собою та прагнення до самовдосконалення. У майбутньому я бачу себе у спорті, тому докладу максимум зусиль, аби здобути високі перемоги.

 

Продовжуємо знайомитися з ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я. У коридорі відчувається запах ефірних олій. Близько — масажний кабінет. Детальніше про його роботу нам розповідає старший викладач кафедри теорії й методики фізичного виховання та спортивних ігор Ярослав Олексієнко:— На сьогоднішньому практичному занятті ми вивчаємо класичний масаж спини. Під час роботи опановуємо різні форми фізичної реабілітації. Масаж є ефективним методом оздоровлення, лікування, профілактики захворювань. Наші студенти вчаться робити спортивний, гігієнічний, косметичний і лікувальний масаж. Ці знання є необхідними, в першу чергу, для тих, хто планує стати тренером.
 
 
Переходимо в наступний спортивний зал. Тут тренуються боксери і кікбоксери. Майже всі студенти є професійними спортсменами, яких знають не лише в місті, а й в Україні. Серед них брати-чемпіони Дмитро і Юрій Майдакови, бронзовий призер Чемпіонату України з боксу серед чоловіків Мирослав Гончар, чемпіонка України з боксу Марина Мальована, бронзова призерка Чемпіонату світу з боксу серед молоді
Кароліна Махно, переможець Чемпіонату України з кікбоксингу WAKO Ярослав Некоз, переможець Кубка світу з кікбоксингу, один із десяти кращих кікбоксерів України Роман Щербатюк.
 
 
Про особливості таких занять розповідає кандидат наук із фізичного виховання та спорту Олександр Безкопильний:
 
 
—   Усі ми знаємо вислів «переможцями не народжуються, переможцями стають». На таких заняттях титуловані спортсмени тренуються одночасно зі студентами, які лише вчаться. Новачкам допомагаємо вдосконалити свої навички. А для тих студентів, які вже мають досягнення, це додаткове тренування. Приємно, що старшокурсники радо діляться досвідом із молодшими колегами.
 
 
Далі тренувальний зал із античними зображеннями. Це зал для занять з греко-римської боротьби.
 
 
Нашу увагу привертають голоси, які доносяться із сусіднього спортивного залу. Тут лунають слова: «блок-шот», «асист», «дриблінг», «слем-данк», «лей-ап». Для когось це лише слова, але не для студентів-баскетболістів. Їхнє заняття — це відпрацювання прийомів та різних технік. Серед студентів й професійні гравці. Ось до прикладу Олександр Кобець, Ігор Бояркін, Дмитро Скапінцев є гравцями баскетбольному клубу «Черкаські мавпи». Минулого року команда виграла «золото» чемпіонату України Суперліги Парі-Матч.
 
 
Відвідуємо також і волейбольну секцію. Примітно те, що викладачі, окрім надання професійних знань, приділяють велику увагу формуванню дружної команди серед студентів.
 
 
Оригінальними, творчими є заняття з фітнесу, які проводить старший викладач кафедри теорії і методики фізичного виховання та спортивних ігор Ольга Атамась. Під сучасну музику дівчата виконують різноманітні вправи. Ольга Анатоліївна розповідає, що на їхніх заняттях студенти часто самі пробують себе в ролі тренера. Це дозволяє їм краще зрозуміти особливості такої роботи.
 
 
Але в цьому інституті не тільки займаються спортом. Тут «живе» наука. Аби дізнатися про це більше, йдемо в кабінет № 240. Це — науково-дослідний інститут фізіології імені М. Босого. Роботою в ньому керує доктор біологічних наук, професор, заслужений діяч науки й техніки України Володимир Лизогуб.
 
Володимир Сергійович є одним з авторів нового наукового напряму фізіології нейродинамічних функцій мозку. Проблематика, яку розробляють аспіранти й викладачі під його керівництвом, відзначається актуальністю та має практичну цінність. Отримані наукові результати, створені нові методики та програмне забезпечення досліджень є основою для виготовлення серії приладів «Діагност». Вони впроваджені в навчальний та науковий процес і використовуються у закладах вищої освіти у сфері управління Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, інститутах АН України, РАН, АПН та АМН, які проводять дослідження фізіології мозку.
 
 
Спускаємося на перший поверх. Біля кабінету «Спортивний клуб «Богдан»» зустрічаємо Віталія Новаковського, який приніс спортивні медалі й нагороди керівнику спортивного клубу Володимиру Хімічу. Розпитуємо в студента про спорт, яким він займається, про змагання, в яких брав участь. Віталій — чемпіон України з велоспорту.
 
— Кожна перемога — це нові емоції й враження, але разом із цим це велика відповідальність. З кожним наступним змаганням прагну викластися на повну, — додає Віталій.
 
 
На годиннику 12:40. Ми вирушаємо до спортивного комплексу «МАНЕЖ». Тут проходять заняття з легкої атлетики. Досвід студентам передають директор ННІ Леонід Нечипоренко, головний тренер збірної команди Черкаської області та національної збірної України з легкої атлетики, а також майстер спорту України з легкої атлетики, член національної збірної команди України з легкої атлетики Денис Нечипоренко. Так, це син Леоніда Анатолійовича. У легкій атлетиці вся родина Ничипоренків. Вони власним прикладом демонструють правильність виконання вправ, дають поради та настанови студентам, вчать перемагати.
 
 
Далі із Леонідом Нечипоренком їдемо в басейн, що знаходиться на території Центрального стадіону м. Черкаси. Тут проходять заняття з плавання.
 
 
 
Вражені такою кількістю видів спорту, ми повертаємося до навчального корпусу № 4. Заходимо в кабінет директора і ділимося своїми емоціями. Леонід Анатолійович уважно нас слухає та додає:
 
«Рух — це головна характеристика нашого інституту. У нас навчаються ті, хто любить спорт і прагне до перемог. Студенти різні і кожен  із них талановитий по-своєму. Ми любимо наших студентів, пишаємося ними і завжди підтримуємо. Шануємо й традиції нашого інституту. Одна з них — традиційні змагання на честь Героя Радянського Союзу, професора Олександра Тканка, ректора нашої alma mater. Ми організовуємо яскраві дні студентства, весело святкуємо день інституту. Ми дружні, завзяті і творчі».
 
Нашу розмову перериває стукіт у двері. Це голова студентської ради ННІ Юлія Предвічна. Вона прийшла до Леоніда Анатолійовича обговорити пропозиції від студентської ради інституту. Користуючись нагодою, спілкуємося з нею про життя студентського активу.
 
— Ми намагаємося у всьому бути першими. Беремо участь в усіх університетських заходах. Особливу увагу приділяємо благодійництву. У нашій студентській раді весело і дружньо, тут панує позитив, — каже Юлія.
 
 
Швидко, енергійно й насичено пройшов наш день в навчально-науковому інституті фізичної культури, спорту та здоров’я. Ми повністю поринули в атмосферу спорту. Пропонуємо це зробити й вам та переглянути відео про один день із життя найспортивнішого інституту ЧНУ.
 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького