На базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбувся дводенний тренінг для експертів з акредитації освітніх програм під егідою Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО).

 Участь у тренінгу взяли 42 учасники із ЗВО Черкащини, Кіровоградщини, Полтавщини, яких відібрано як експертів з акредитації освітніх програм. 18 із них — науково-педагогічні працівники ЧНУ.

З аудиторією працювали тренери НАЗЯВО Наталія Шалімова та Оксана Требенко.

На цей час питання відбору експертів для акредитації освітніх програм стоїть дуже гостро. Саме тому такі навчання експертів відбуваються в дуже стислі терміни. Вже 11-12 грудня у Черкаському національному відбудеться ще один такий тренінг.

За словами учасника тренінгу, директора ННІ природничих та аграрних наук Максима Гаврилюка, оновлена процедура акредитації буде позитивно відбиватися на якості освітнього процесу. Тренінг мав практичну спрямованість і тому був ефективним та корисним для майбутніх експертів з акредитації. Він допоміг йому як гаранту освітніх програм краще зрозуміти тенденції розвитку вищої освіти та вимоги щодо їхньої організації.

Крім того, експерти мали зустріч із представниками Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти — заступником голови Андрієм Бутенком та Наталією Авшенюк, які провели низку заходів у Черкаському національному.

Андрій Бутенко розповів про удосконалення системи акредитації освітніх програм:

— Не слід сприймати НАЗЯВО як орган, у якого в планах закрити побільше університетів. Положення про акредитацію постійно удосконалюється, можливо вимоги посиляться, конкретизуються.

Наталія Авшенюк додала:

— При перевірці ми будемо звертати увагу на якість освіти, надавати певні рекомендації й поради щодо її вдосконалення, закладаючи таким чином «підвалини» для формування культури якості освіти.

Гості закцентували увагу освітян на одній із вимог оновленої акредитації — проводити зустрічі зі студентами, випускниками та стейкхолдерами. Ціль таких заходів — не контроль, а «робота над помилками», адаптація освітньої програми до побажань студентів, пояснили вони.

Наприкінці тренінгу усі учасники заходу подякували керівництву ЧНУ за гарну організацію заходу.

Нагадаємо, по Україні відбувається по 8-9 тренінгів на тиждень для експертів з акредитації освітніх програм під егідою НАЗЯВО.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького