У січні 2019 року Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького отримав ліцензію на підготовку фахівців за спеціальністю 201 «Агрономія» галузі знань «Аграрні науки та продовольство». Про це пише інформаційно-аналітичне інтернет-видання «Про все».

Із запитаннями, яка підготовча робота здійснюється для набору студентів за новою спеціальністю, кореспондент звернувся до ректора університету Олександра Черевка та директора навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук Максима Гаврилюка.

 — Олександре Володимировичу, чому виникла ідея відкрити саме спеціальність «Агрономія»?

— Агропромисловий комплекс є одним із найбільших і важливих секторів економіки області та має значні перспективи розвитку. Під час спілкування з керівниками провідних агропромислових підприємств мені неодноразово доводилося чути про нестачу фахівців, які володіють сучасними технологіями. Сьогодні аграрії використовують дистанційні методи моніторингу полів, технології точного землеробства, методику переробки продукції, яка дозволяє отримати беглютенове борошно тощо. Попит саме на таких випускників ми маємо на меті задовольнити на ринку праці.

 — Чим буде відрізнятися підготовка фахівців-аграріїв у Черкаському національному?

— За основу ми беремо навчання за моделлю дуальної освіти. Вона давно вже запроваджена в Німеччині, Канаді та інших країнах. Це поєднання теоретичного навчання в аудиторіях та практичної підготовки на підприємствах, причому саме на останніх студенти будуть проводити більше часу. Крім того, ми будемо вносити до навчального плану ті дисципліни, які потрібні сьогодні аграріям, адаптуючи випускників до ринку праці. Таким чином, студенти зможуть набути практичні навички та компетенції на провідних аграрних підприємствах і бути готовими до виконання завдань відразу після отримання диплома. Саме такі випускники зможуть знайти достойну роботу.

 — З якими аграрними підприємствами нині укладено договори про співпрацю?

— «Це «Інститут здоров’я рослин» та «Фабрика агрохімікатів» групи компаній UKRAVIT, Черкаська державна сільськогосподарська дослідна станція ННЦ «Інститут землеробства НААН», Черкаська філія державної установи «Інститут охорони ґрунтів», аграрні підприємства групи компаній «Надія» — «Золотоніські сади», «Золотоніський бекон», ПП «Крупське», СТОВ «Степанки». Проте цей перелік ми плануємо розширити до десятків підприємств як галузі виробництва, так і переробки, зацікавлених у якісних фахівцях.

 — Максиме Никандровичу, де будуть навчатися студенти-аграрії?

— Нещодавно вчена рада університету за нашої ініціативи схвалила перейменування нашого підрозділу — тепер він називається навчально-науковий інститут природничих та аграрних наук. Це зумовлено розширенням переліку спеціальностей, за якими в інституті готуватимуть фахівців. Оскільки ми багато років готуємо екологів, хіміків, біологів та метрологів, у нас наявні різноманітні лабораторії та фахівці, які дозволяють проводити заняття з багатьох дисциплін для спеціальності «Агрономія» — агрохімії, рослинництва, плодівництва, фітопатології з основами вірусології тощо. Важливо, що університет має ботанічний сад площею 4,5 га, в якому зібрано колекцію рослин відкритого і закритого ґрунту, яка нараховує понад 200 видів і сортів.

 — Чи можуть уже абітурієнти вступити в 2019 році на навчання за спеціальністю «Агрономія» і як це зробити?

— Так, прийом за новою спеціальністю здійснюватиметься вже влітку цього року. Вступники, які будуть навчатися за контрактом, можуть використати широкий перелік сертифікатів ЗНО: перший – українська мова та література; другий – біологія або історія України; третій – біологія або математика. Набір буде здійснюватися як за денною, так і за заочною формами навчання; навчання триватиме 4 роки. Тож запрошуємо випускників шкіл та усіх, хто хоче добути сучасну аграрну освіту до Черкаського національного!

  

 

На фото: Директор навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко, начальник управління агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації Ігор Колодка