До заходів, приурочених пошануванню Олекси Гірника — патріота, незламного дисидента і нескореного політв'язня — долучився перший проректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, депутат Черкаської міської ради Василь Мойсієнко.

Олекса Гірник вчинив у 1978 році акт самоспалення біля могили Тараса Шевченка. Там, на Чернечій горі, його і поховано.

У межах відзначень Дня Незалежності України на Тарасовій Горі працівники Шевченківського заповідника, політики та громадські діячі, інтелігенція, військовослужбовці та члени родин загиблих воїнів зустріли земляків Олекси Гірника, калушан.

Аматорський колектив «Легенда» із м. Калуш щемливо відтворив дух часу совєцьких переслідувань Гірника у виставі «Вогонь безсмертя».

Мовив подячне слово син Олекси Гірника Євген. Поділився спогадами Олександр Гнучий, який як міліціонер був свідком подій того страшного дня…

— Свій жертовний вчинок Олекса Гірник перетворив на потужну зброю опору і освітив шлях українському народу до своєї волі й долі, до своєї хати, де, за словами Тараса Шевченка, «своя правда».

Це примушує сучасників задуматися над долею нашого народу, над своєю долею. Виникають питання, що ж це за таке оточення у нас, і які ж ці «братерські» обійми, що звільнятися від них люди були вимушені самоспаленням?

Відповідь одна: Олекса Гірник недарма віддав найдорожче — життя — заради свого народу.

Щиро дякую колективу Шевченківського національного заповідника в Каневі за організацію і проведення важливого патріотичного заходу.

Пам’ятаймо борців за свободу і незалежність України, — зазначив Василь Мойсієнко.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького