З 75-річним ювілеєм колектив Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького привітав директора Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Григорія Голиша.

Ректор університету Олександр Черевко вручив ювілярові відзнаку Черкаського міського голови «За сумлінну працю».

Григорій Михайлович також був удостоєний відзнаки ректора «За розбудову університету».

Ректор подякував за активну життєву позицію, популяризацію книгозбірні та поліпшення її забезпечення. Підкреслив його внесок в історичне краєзнавство, біографістику Черкащини. Побажав натхнення на нові звершення. 

Григорій Михайлович Голиш — відомий краєзнавець і педагог, кандидат історичних наук, доцент. Директор наукової бібліотеки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Народився ювіляр 4 березня 1949 року у селі Деньги на Золотоніщині. Після закінчення історичного факультету Полтавського педагогічного інституту (1970) працював учителем історії та німецької мови Річицькоїсередньої школи Ратнівського району Волинської області. Після завершення військової служби в армії у 1972 році повернувся на Черкащину, де працював учителем-методистом історії і суспільствознавства середньої школи у селі Чапаєвка (нині — Благодатне) Золотоніського району, а від 1985 року — її директором. У 1998–2000 рр. — заступник голови Золотоніської райдержадміністрації. З 2000 року — у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького: старший викладач, доцент. У жовтні 2008 року призначений директором наукової бібліотеки університету.

Зі шкільних років займається краєзнавством. Працюючи в Чапаєвській школі створив шкільний краєзнавчий музей «Пам’ять», який набув статусу «народний» і звання «зразковий». Пріоритети його краєзнавчих досліджень — історія населених пунктів, становище дітей та підлітків у роки війни, історія освіти, біографістика. Творчий доробок складається з понад 600 публікацій (у тому числі 20 окремих видань), серед них — краєзнавчі видання «Золотоніщина в роки Великої Вітчизняної війни 1941–1945 pp.», «Подорож Златокраєм» (у співавторстві), «Крізь роки й епохи», «Черкаський педагогічний інститут на шпальтах газети «Черкаська правда», «Спокою в житті не знав» (про освітянина Володимира Клименка), «Він по-іншому жити не міг» (про науковця й поета Валерія Шпака), «Дмитро Лисун: від Гірників до Плешканів». Одна з книг — про рідне село «Село Деньги в українській історії від давнини до сьогодення: люди і події».

Член Національної спілки краєзнавців України, обирався членом правління обласної організації Спілки. Почесний краєзнавець України, делегат IV з’їзду НСКУ (2008). Очолює Золотоніську районну організацію НСКУ. Член Національної спілки журналістів України, очільник осередку Спілки в університеті.

Нагороджений знаком «Петро Могила», значком «Відмінник народної освіти», відзнаками «За особливі заслуги перед Черкащиною» та «60 років Черкаській області 60 років», численними відомчими та регіональними відзнаками, у тому числі почесними грамотами МОН України, НАПН, Черкаської обласної ради. Лауреат всеукраїнської краєзнавчої премії імені академіка Петра Тронька, обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича та профспілкової премії імені Олександра Захаренка. Обирався депутатом Черкаської обласної та Золотоніської районної рад.

Джерело: Спілка краєзнавців Черкащини