У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відкрили навчально-наукову STEM-лабораторію.

В Україні STEM-освіта активно розвивається протягом останніх років. У 2020 році була затверджена Національна стратегія розвитку STEM-освіти на період до 2027 року. Мета STEM-освіти — підготувати здобувачів освіти до життя та роботи в ХХІ столітті, де практичні навички в галузі науки, технології, інженерії, природничо-математичних напрямів, мистецтва відіграють усе більш важливу роль.

У ЧНУ STEM-лабораторія була профінансована коштом обласного бюджету. Над її створенням працював колектив ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва. На відкриття завітали ті, хто опікувався проєктом та долучився до його реалізації: Олександр Шамрай, заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації, Сергій Никопаненко,  начальник управління державної казначейської служби у Черкаській області, Семен Радченко, депутат Черкаської обласної ради.

Привітати колег також прийшли освітяни — ректорка КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» Наталія Чепурна, заступник начальника управління освіти − начальник відділу дошкільної та позашкільної освіти Черкаської міської ради Євгеній Степко, Катерина Ткаченко, директорка «Центру професійного розвитку педагогічних працівників» Черкаської міської ради, депутатка Черкаської міської ради, власниця приватного дитячого садочка Валерія Шинкарьова.

— Облаштування STEM-лабораторії — це ще один крок у реалізації нашої Концепції інноваційної трансформації, —  розповів  ректор Олександр Черевко. — Університет постійно змінюється, підвищує якість освіти, а STEM-лабораторія — це якраз інноваційний підхід до навчання, який фокусується на науці, технологіях, інженерії та математиці.

Відтепер ми маємо експериментальний майданчик, де студенти різних спеціальностей навчатимуться працювати в команді, створювати унікальний продукт або реалізувати міждисциплінарні проєкти. Це місце, де всі охочі — від дітей до студентства — зроблять свої перші кроки в науці.

Цивілізований світ, до якого ми прагнемо, у якому відвойовуємо своє місце і роль, невпинно розвивається і модернізується. І наші наймолодші українці розвиваються за його законами. Їхнім запитам треба відповідати, інакше педагог не буде їм цікавим і корисним.

Проєкт реалізовано завдяки консолідації зусиль Черкаської обласної військової адміністрації, депутатів Черкаської обласної ради та університету, зокрема, працівників ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва. Ця співпраця є перспективною інвестицією у європейське майбутнє черкаської молоді.

Олександр Шамрай наголосив:

— Освітянська громада Черкащини одна із перших в Україні розпочала застосовувати STEM-технології у навчальному процесі на всіх освітніх рівнях. Курс на розвиток — залишається незмінний! Відсьогодні на Черкащині розпочала роботу ще одна сучасна STEM-лабораторія.

У ній на постійній основі працюватимуть відразу декілька навчально-дослідних локацій. Тут навчатимуть майбутніх педагогів. Усе для того, щоб надалі вони змогли використовувати здобуті знання на практиці.

Бажаю Черкаському національному університету і надалі бути ініціативними у вагомих проєктах, а ми їх будемо підтримати разом із депутатським корпусом усіх рівнів!

— Науково-технічний прогрес, який щоденно ми спостерігаємо, диктує вимоги, щодо створення новітніх систем освіти та виховання. Ми прагнемо, щоб наші освітяни їм відповідали, — сказав Семен Радченко.

Студентки та викладачки ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва провели гостям детальну екскурсію усіма науково-дослідними локаціями лабораторії.

Директор інституту Тимофій Десятов запросив колег-освітян висловити свою думку щодо актуальності такого підрозділу.  

Наталія Чепурна, Євгеній Степко, Катерина Ткаченко, Валерія Шинкарьова поділилися досвідом, думками і враженнями та відзначили, що колектив Черкаського національного університету активно реалізує світові освітні тренди.

Про це також — у сюжеті черкаських ЗМІ.

ТРК «ВІККА»:

 

ТРК «Ільдана»

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького