Навчальну лабораторію «Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку» відкрито у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Це новий освітньо-навчальний підрозділ ННІ педагогічної освіти соціальної роботи і мистецтва, створений для впровадження інноваційної програми освіти дітей раннього та дошкільного віку «Освіта і піклування / Education & Care».

Почесну місію виконали ректор університету Олександр Черевко, заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів Черкаської міської ради Анастасія Чубіна, начальник обласного управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації Валерій Данилевський.

Усі вони після церемонії відкриття долучилися до загальноукраїнського телемосту, під час якого обговорювалися питання впровадження системи «Освіта і піклування / Education & Care». У телемості освітніх закладів взяли участь студенти, викладачі ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва ЧНУ на чолі з директором Тимофієм Десятовим, а також завідувачі дошкільних закладів Черкас.

У своїй презентації виконувачка обов’язків завідувачки кафедри дошкільної та спеціальної освіти ЧНУ Інна Ніколаєску розповіла, що лабораторія «Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку» має на меті забезпечити оптимальні умови у фаховій підготовці здобувачів освіти за спеціальністю «012 Дошкільна освіта», майбутніх педагогів.

В основу їх навчання покладена інноваційна програма освіти дітей раннього та дошкільного віку «Освіта і піклування / Education & Care», рекомендована Міністерством освіти і науки України для впровадження в закладах дошкільної освіти. Ініціатором і автором програми є народний депутат України, голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Володимир Воронов. Саме він у липні презентував програму у Черкаському національному університеті. За нетривалий час науковці ЧНУ спільно з освітянами-практиками  вже зробили чимало для того, щоб наповнити систему життям. Серед цих кроків — і відкриття лабораторії. Її діяльність, окрім іншого, сприятиме налагодженню співпраці з інституціями різних форм власності, проведенню науково-практичних заходів: конференцій, семінарів, форумів, круглих столів, хабів тощо. Це дозволить вивчати та узагальнювати досвід роботи закладів дошкільної освіти, в яких впроваджуються програма «Освіта і піклування / Education & Care», ділитися власними напрацюваннями та використовувати інноваційний досвід колег.

— Нині багато говориться про інновації. У Черкаському національному університеті показали приклад того, як інновації впроваджуються у сфері освіти. Відкрили навчальну лабораторію «Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку». Подію приурочили до всеукраїнського телемосту з питань упровадження інноваційної системи освіти та піклування дітей раннього та дошкільного віку.

Її активно апробують в Україні. Зокрема, в Черкасах вже 5 закладів дошкільної освіти працюють за новою методикою.

А ми як заклад вищої освіти є інформаційно-ресурсним та навчально-методичним осередком щодо підготовки майбутніх педагогів до реалізації цієї системи у закладах дошкільної освіти.

Допомогла відкрити лабораторію амбасадорка програми у Черкасах, власниця мережі приватних освітніх закладів «SOVA kid's space», аспірантка ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Валерія Шинкарьова. Проєкт реалізують науково-педагогічні працівники кафедри дошкільної та спеціальної освіти на чолі з в.о.завідувачки Інною Ніколаєску, за дієвої підтримки управління освіти і науки Черкаської ОВА, Черкаської міської ради.

Працюємо спільно над тим, щоб маленьких українців виховували найкращі фахівці за найсучаснішими методиками, — зазначив ректор Олександр Черевко.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького