Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького представлений у виданні «Все буде Україна! Золотий фонд нації».  

Проєкт започаткували у воєнний час Українською конфедерацією журналістів і Державним комітетом телебачення і радіомовлення України. Це — своєрідний Меморіал пам'яті людей, які загинули на війні. Згадані й ті, хто своєю творчістю чи працею наближають перемогу.

Видання презентували у Києві, в інформаційній агенції «Укрінформ».

«Незабаром постане цвинтар військових поховань. Щоб ніхто з героїв не був забутий, реалізується цей проєкт. Дуже важливо, що він реалізується у вигляді книжкового видання. Мій досвід показує, що можна про героїв писати в інтернеті. Можна про них розповідати на радіо та телебаченні, але коли це не буде зафіксовано на сторінках книжки, то є велика ймовірність, що людина або подія забудеться», — цитує першого заступника голови Держкомтелерадіо Богдана Червака видання «Укрінформ».

Він зазначив, що гідно вшанувати наших героїв можна тільки після того, як ми здолаємо ворога, але починати цю роботу вже треба сьогодні.

Директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський зауважив, що Росія намагається знищити національну еліту України, що робилося і в минулому. За його словами, все це робиться для того, щоб знищити колосальний потенціал, який забезпечує майбутнє країни.

«Ми сьогодні вшановуємо пам'ять тих, хто поклав своє життя заради вітчизни. І ці імена не повинні бути забуті. Кожне ім'я повинно бути і буде вписано золотими літерами в пантеон національної пам'яті. Тому що кожне життя неповторне, дорогоцінне, і воно повинно бути навічно у пам'яті наших людей і поколінь», — сказав Жулинський.

У виданні йдеться про події в Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії. Мета книги — розповісти суспільству та вшанувати незламних, успішних українців, які сьогодні стоять на захисті нашої держави, а також тих, хто своїми добрими справами і конкретними людськими вчинками забезпечують життєдіяльність країни, добробут населення, допомагають ЗСУ та об’єднують націю.

Зокрема, у книзі — історії волонтерів, меценатів, благодійників, лікарів, політиків, громадських діячів, працівників культури, підприємців, освітян та всіх, хто щодня, кожен на своєму місці, робить внесок у перемогу.

 Від початку російсько-української війни та її останньої найгарячішої фази  Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького визначив пріоритетом своєї діяльності допомогу Збройним силам України. Про це розповів на презентації ректор Олександр Черевко.

— Без здобуття перемоги України все інше не матиме значення, — сказав він. —  Ми готуємо офіцерів для ЗСУ, займаємося благодійною діяльністю, проводимо збори для своїх працівників, студентів та батьків студентів, які зараз на фронті. Важливо також, щоб у нашій державі викристалізувався єдиний ідеологічний голос, що об’єднує нас у боротьбі за волю, незалежність, самоідентифікацію. Сьогодні у нас єдина тема — як перемогти росію. І це видання також виконує свою функцію у спільній справі. Важливо, щоб наші герої були гідно пошановані і не були забуті.  

За вагомий внесок у розвиток сфери освіти і науки, плідну науково-педагогічну діяльність ректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександра Черевка нагородили відзнакою — орденом «За розбудову України».

Микола Жулинський, почесний професор ЧНУ, вручаючи нагороду, сказав:

— Ви як державник багато сил і енергії віддали розбудові України, а тепер розбудовуєте її освітню, інтелектуальну сферу. Це дійсно велика робота. Інститут літератури імені Тараса Шевченка активно співпрацює з університетом, з вами особисто. Радію, що маю можливість вам подякувати.

 Медаллю Національної спілки художників України «За творчі здобутки»  нагороджений і професор кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ, народний художник Іван Бондар.

Його творчості присвячена окрема сторінка видання. Іван Іванович зображує красу української природи, увічнює її видатних діячів, а нині ще й навчає студентів.

Високі нагороди є підсумком багаторічної праці задля України та визнанням того, що Черкаський національний є осередком національно-патріотичної діяльності на Черкащині.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького